Om projektet
Glada Hudik-teatern bryter ny mark – på Fotografiska museet.
I fokus: 21 modeller med Downs syndrom.
– Det kommer bli något alldeles extra, säger Per Broman, kulturchef på museet.
I utställningen ”Ikoner – en utställning om att få finnas” har alla modeller Downs syndrom. Idén till projektet föddes när Glada Hudik-teatern var på en resa i Portugal och gjorde ett fotoprojekt.
– Det gick ut på att människor skulle få vara vackra för en dag. Projektet blev fantastiskt, säger Pär Johansson, verksamhetsledare på Glada Hudik-teatern.
Kostymörerna Linda Sandberg och Helena Andersson skrev sedan ut de bilder de tyckte mest om och gick till Fotografiska museet för att fråga om de kunde få göra en utställning med start den 21 mars. Idén var att ställa ut 21 bilder, eftersom människor med Downs syndrom har tre, istället för två, exemplar av kromosom nummer 21.
– Vi trodde att vi skulle få ett nej men fick ett stort leende, säger Helena Andersson.
Utställningen, som kommer att visas i två och en halv månader, är tänkt att beröra och väcka känslor.
– Det är när man berör människor emotionellt som det sker en förändring, säger Pär Johansson.
På Fotografiska är man stolt över ”Ikoner”. Fotografen Emma Svensson berättar att hon genom projektet har fått vara i ett sammanhang hon inte vanligtvis är i.
– Jag hoppas att folk kommer tycka om det. Jag är stolt över det vi har gjort i alla fall, säger hon.
Utställningen görs av Fotografiska museet och Glada Hudik-teatern i samarbete med Aftonbladet. För Aftonbladet TV:s chef Jan Scherman var det självklart att hoppa på projektet.
– Det finns få saker som är viktigare än just det här. Det bottnar i den grundläggande principen om alla människors lika värde, även om vi är olika, säger han.